Genel

Aynı Safa ( Calendula officinalis) Nasıl Yetiştirilir

Aynı safa neredeyse hepimizin tanıdığı, her bölgede kolaylıkla  ve sıkça yetiştirilen bir süs bitkisidir. Aynı zamanda bahçelerimizden eksik etmeyeceğimiz kadar değerli ,şifalı ve tıbbi bitkilerdendir. Tek yıllık, 30-40 cm kadar boylanabilen, her toprakta kolaylıkla yetişen, çiçek açmaya doymayan, güneş seven  bir bitkidir. Aynı safa suyu sever. Bakımı ve yetiştiriciliği de kolaydır. Yaprakları sapsız, gövdeyi saran, kalın, keskin ve açık yeşil renkli , uzun dikdörtgene benzer şekildedir. Çiçeklerinin rengi sarı – turuncu arası değişir. Yılın büyük kısmı çiçekli kalır. Sabah  çiçekleri açılmamışsa o gün muhtemelen yağmur yağacak denilir. Bu çiçekler ilkbahardan sonbaharın sonlarına kadar açarlar.  Aynısefa çiçeğini bahçenizin bir çok yerinde hatta balkonunuzda saksı içerisinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.  Her tür toprakta da yetiştirilebilir ,ancak güzel gelişmesi ve iyi verim alabilmek için  kumlu-killi,geçirgen özellikli topraklar tercih edilmelidir. Çiçeği  güneşli ve aydınlık bol ışıklı yerleri sever. Gölgelik yerlerden hoşlanmaz. Gölgelik alanda  olması bitkinin zayıf gelişmesine ve az çiçek açmasına, renginin daha koyu olmasına neden olur.

Tohumları sayesinde kolayca çoğaltılabilir. Tohumları sonbaharda bitkinin açan  çiçeklerinin olgunlaşması ile oluşur. 3-6 mm uzunluğunda, açık kahve ,bej renkli, virgül şeklinde kıvrılmış tohumları vardır. Olgunlaşan tohumlar toplanır ve daha sonraki ekim için  saklanır. İlkbaharda, havaların ve toprağın ısınmasıyla birlikte tohumlar  toprağa ekilir. Birkaç hafta içinde bitkinin çimlendiği görülecektir. Tohumları çok fazla derine ekmemeye dikkat edilmelidir. Yaklaşık 1  cm  derinlik yeterlidir. Çimlenme döneminde sulama işlemi  tohumların akıp gitmemesine sebeb vermemek için dikkat edilerek yapılmalıdır. Çimlenme gerçekleşip fideler belli bir büyüklüğe geldiğinde bahçenin  değişik yerlerine taşınabilir.

Ekim zamanı bölgeler göre değişmekle birlikte, şubat, mart,nisan,  mayıs ayları olabilir. Şubat ortasından bahar sonuna dek ekimi yapılabilir. Erken yapılan ekimlerde  dondan ve aşırı soğuklardan korumalı ortamda fideler yetiştirilir. Soğukların geçmesi ile birlikte fideler kalıcı yerlerine taşınabilir.

Hayvan gübreniz varsa toprağa ekime hazırlarken karıştırabilirsiniz. Çiçek ekili toprak  arada  çapalanarak havalandırılırsa bitkiye  faydalı olacaktır.

Bahçeleri süsleyen bu bitkinin, ayrıca taze ve kurutulmuş çiçek ,yaprak ve saplarından  çayı, kremi,yağı ve tentürü yapılarakta  kullanılır.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu