Turşular

Semizotu Turşusu Ve Yemeği Nasıl Yapılır

Semiz otunu çok severim,  bu konuda  çok şanslıyız. Bahçemizde her yıl bolca kendiliğinden çıkar. Yabani bir ottur semizotu, bahçemizdeki semiz otları  bu yüzden ufak yapraklı. Pazarda satılanların çoğunluğu iri yapraklı kültür semiz otlarıdır. Her yıl aynı yerde kendiliğinden çıkar, hiç bakımda yapmayız, dayanıklıdır semizotu. Bir kısmını tohumluk bırakır, toplamayız. Bu yüzden her sene çoğalarak  her yaz bize merhaba der. Semiz otunun yemeğini  ve salatasını yapabilir, kavurarak kışın kullanılmak üzere derin dondurucuya atabilir,böreklerinizede kullanabilirsiniz. Yada yine kışın kullanmak üzere kurutabilirsiniz. Ben yemeğini yaparken çok az pirinç kullanıyorum. İsterseniz sade de yapabilirsiniz.

Semiz otu şifası ve tadından dolayı  bizim için çok değerlidir. Mevsiminde bolca tüketir, kış içinde turşusunu kurarız.  Eğer turşusunu  hiç yapmadıysanız denemenizi tavsiye ederim.  Aslında semizotu  turşusunu ben klasik yöntemle kurarım, diğer turşulara göre pek farkı yoktur.  Lezzetini artırmak için sizler kendi metotlarınızı  da kullanabilirsiniz. Defne yaprağı ,tane karabiber atabilirsiniz.

İşte benim semiz otu  turşusu tarifim :

 

  • Semizotu
  • Cam kavanoz
  • Sirke          ( 1 kg lık kavanoz için 1 çay bardağı sirke )
  • Kaya tuzu  (1kg lık kavanoz için 1,5 çorba kaşığı tuz )
  • Sarımsak
  • Domates
  • zeytinyağı

Topladığınız yada satın aldığınız semiz otları iyice yıkanıp,temizlenir. Sadece saplarını da kullanabilirsiniz, ben turşu mu yapraklarıyla beraber kurdum. Ayrıca turşunuzun daha çabuk olmasını isterseniz ,semiz otunu hafif haşlayarak ta turşunuzu kurabilirsiniz. Tamamen sizin tercihiniz. Diri kalmasını ve daha uzun dayanmasını isterseniz  haşlamadan çiğden kullanmanızı tavsiye ederim. Domatesleri rendeleyip, sarımsakları da temizledikten sonra hepsi kavanoza yerleştirilir. Tuzlu su hazırlayıp,  sirke ve tuzlu su koyarak kavanozu doldurup, bir iki kaşık zeytinyağı ilave edip kavanozun ağzı kapatılır. Turşu yaparken  tavsiyem  kesinlikle fermente olmuş doğal sirke kullanmanızdır. İsterseniz sirkesiz de kurabilirsiniz, o zaman asma yaprağı kullanabilirsiniz. Annem tüm turşularını böyle kurar. Dediğim gibi damak tadınıza göre miktarları belirleyin. Üç yada dört haftada kullanıma hazır oluyor. Kullanmaya başladığınızda buzdolabında , yada serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Çok güzel bir lezzet. Denemeniz dileğimle, afiyet olsun…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu