Genel

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır

Menengiç  ağacı hiç beklenmedik bir anda çıktı karşımıza. Şaşırttı bizi. Biz menengiç ismiyle biliyoruz ama çitlenbik, çedene, çıtlık, bıttım, çöğre, sakızlak, çıtımık isimleriyle de anılıyor. Meyveleri kavrularak menengiç kahvesi yağından da bıttım sabunu yapılıyor. Bursada ilk kez  menengiç ağacına rastlamıştım.Kahvesini  de  duyardım ama  içmemiştim. Tadını merakta ediyordum açıkçası. Topladığımız menengiçlerle kahvesini yaptık,  zahmetli oldu ama değdi 🙂  Sonra yağından  sabununu yaptık. İsterseniz çerez olarak ta tüketebilirsiniz.

İşte meşhur menengiç kahvesinin yapımı:

Ağacını ilk farkettiğimizde henüz yeni çiçekleniyordu,nisan ayıydı. Eylül ayına kadar beklememiz gerekiyordu. Heyecanla ve sabırla bekledik. Ara sıra bakmaya gidiyorduk, meyveleri henüz olgunlaşmamıştı. Olgunlaştıklarında menengiçleri topladık, çok zor toplanıyor, yapışkan bir reçinesi var, ellerimizden çok zor çıkardık. Eldiven kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca sakızı da bu reçineden oluyormuş. Yıkayarak kurumaları için beklemeye başladım. Kurudular. Artık kavrulmak için hazırdılar.  Kısık ateşte renkleri kahverengi oluncaya kadar kavurdum. Havana alıp dövmeye başladım.  Önce toz haline geldi, devam ettikçe macunlaşmaya başladı .Ve artık hazırdı.  Akışkan krema kıvamında. Ben menengiç kahvesini sütle yaptım, iki tatlı kaşığı menengiç kahvesi, süt ve arzu ederseniz az şeker ilave edip normal kahve gibi pişirebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak sadece suda kullanılabilir. Ve mutlu son, köpüklü şifalı menengiç kahvesi…

Eğer dikkat ederseniz sizinde karşınıza bir gün menengiç ağacı çıkabilir… Emek vererek yaptığınız kahvenizi içerken hatırlanmam dileğiyle, sevgiyle kalın…

 

 

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu