Şifalı Bitkiler

Kapari Turşusu Nasıl Yapılır

Kapari karpuzunu bu sene Pamukkale den topladık. Temmuz ayında olduğumuzdan artık çoğunluğu karpuz halindeydi. Kapari dikenli bir bitki olduğundan toplaması dikkat istiyor. Eğer siz mayıs haziran aylarında  kapari görürseniz tomurcukları ve taze filizlerini de toplayabilirsiniz. Turşusunu ,salamurasını yapabilir,yada tomurcuklarını kurutup çay olarak kullanabilirsiniz. Kaparinin reçelinide yapabilirsiniz.

[ads1]
Doğada kendiliğinden yetişmekte olan kapariği üretmek isterseniz eğer Ağustos ve Eylül aylarında kapari karpuzlarından  tohum alınabilir. Karpuzcukların içindeki tohumlar  güneşte kurutulur. Bu tohumlar, mart ayı sonunda ekilir. Eğer tohumdan yetiştirmeyi düşünmezseniz kapari fidesi  satın alarakta ekebilirsiniz. Su ihtiyacı fazla duymayan sıcağı seven bir bitkidir. Özellikle verimsiz ekim yapılmayan alanları değerlendirebileceğimiz bir bitkidir.

Turşusu için değişik tariflere ulaşabilirsiniz, benim bizzat tecrübe edip en leziz bulduğum tarifimi  ise aşağıdaki gibidir:

-Ben  kapari karpuzlarını saplarıyla beraber hazırlıyorum, siz isterseniz saplarını kesebilirsiniz. Derin su dolu bir kaba koyup,her gün bir hafta boyunca suyu değiştirilir. Böylelikle acısının gitmesini sağlıyoruz.

-Sonra bir kg cam kavanoza kapari karpuzları ve sarımsaklar yerleştirilir.

-Bir kg lık kavanoz için bir buçuk çorba kaşığı  kaya tuzu içme suyunda çözülür, bir çay bardağı  doğal fermente olmuş sirkeyle beraber kapari karpuzlarının üzerine  ilave edilip ağzı kapatılır.

-Yaklaşık bir ay kadar sonra kullanabilirsiniz. Kullanmaya başladığımızda serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz..

-Ben kullanırken üzerine biraz zeytin yağı ilave ediyorum. Tadını başlangıçta yadırgayabilirsiniz, ama zamanla hoşunuza gidecektir. Umarım sizde kapari turşusu yapmayı dener ve beğenirsiniz….

[ads1]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu