Doğadan Reçeller

Kabuklu, Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır

İncir reçelinizi kabuklarıyla, yada isterseniz kabuklarını soyarakta yapabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış, ben kabuklu yapmayı görüntüsü ve tadından dolayı tercih ediyorum.

Her zamanki gibi ilaçsız,herhangi bir kimyasal kalıntı içermeyen ham incirlerimizi tedarik ediyoruz. Biz arkadaşımızın bahçesinden topladık. Genelde reçeli yaparken olgunlaşmayan yabani incir,deli incir  yada erkek incir denilen incirler kullanılır. Siz hangisini tedarik ederseniz reçeliniz de  onu kullanabilirsiniz.

Tüm reçellerde olduğu gibi incir reçelinde de incirlerin ufakları makbuldür. Fotoğraflarım yakın çekim olduğundan benim incirlerim büyük gözüküyor 🙂  Nisan mayıs ayı gibi toplayabilir, yada satın alabilirsiniz. Tadı mükemmel  oluyor, kestane şekerine benziyor, biz çok  severiz incir reçelini….

Toplaması biraz zor, çünkü sütü  ellerinizin kaşınmasına  sebeb olabilir.. Bizim eldivenlerimiz  yoktu. Serin bir vakitte ve eldivenle toplamanızı tavsiye ederim. Reçeli yaparkende yine eldiven kullanabilirsiniz.

Ham incir reçeli için gerekli olan malzemeler

  • 1 kg yeşil ham incir
  • 1,5 -2 kg toz şeker
  • 4-5 su bardağı su
  • Yarım limon
  • 4-5 adet kuru karanfil

Ham incir reçeli yapımı

-İncirler güzelce yıkanır, sap ve baş kısımlarından kesilerek temizlenir ve bir kaç yerinden çatal yada şiş kullanılarak delinir. İncir reçeli yapmak için sabırlı olmak gerekir. Çünkü yeşil ve sert olan incirler  için biraz uğraşmak gerekecektir.

– Hazırlanan incirler bol suyun içinde tutularak , yaklaşık bir iki gün sabah akşam suyu değiştirilir.

-Sonra büyük bir tencerede üzerini kaplayacak şekilde su ilave edilerek 15-20 dk kadar kaynatılır. İlk kaynatmada incirler suyun yüzeyinde olacakları için dibe doğru kaşıkla  devamlı bastırılmalıdıır.

– Bu işlemden sonra incirler suyun içinden alınır. Bol suyla iyice  yıkanır .

-Kaynatma ve yıkama işlemi 2 kez tekrarlanır. Bu işlemleri yaparken acısının gidip gitmediğini anlamak için tadabilirsiniz ,işlem sayısını buna bağlı olarak azaltabilirsiniz. Artık yeterince kaynayan incirler  yumuşayacak ,tencerenin dibine çökecek ve incirleriniz  hazır olacaklardır. Unutmadan eğer kabuklarını soyarak  reçel yapsaydınız acısı  daha çabuk gidecek ve işlemler biraz daha kısalacaktır.

-Suyun içinden alınan incirlerin içlerinde kalan suyun gitmesi için elinizle incirleri sıkın, bu işlemle şekeri daha rahat içine alması sağlanır.

-Sonra bir tencerenin içine toz şeker ve su koyarak kaynatmaya başlanır. Kaynadıktan ve şekerler eridikten sonra arzuya göre içine karanfil ve ham incirler atılır. Bu şekilde yaklaşık bir saat kadar pişirerek, karışımın reçel kıvamına gelmesi sağlanır. Reçelin içine en son limon suyunu ilave ederek, 5 dakika kadar kısık ateşte pişirilir.

-Daha sonra ocaktan alınarak, sıcakken cam kavanozların içine ham incir reçeli konulur. Kavanozların ağzı kapatılarak, ters çevrilir. Hazır olan ham incir reçelini kuru, serin ve ışık almayan bir ortamda saklayarak kullanabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu